Sidste år var der 8,7 millioner overnatninger på de danske hoteller, et fald fra 17 millioner i 2019. HORESTAs formand efterlyser en langsigtet plan og forlængelse af kompensationen.
Overnatningsregnskabet for 2020 er gjort op for de danske hoteller, efter Danmarks Statistik i dag har offentliggjort nye tal. 2020, der ellers startede positivt med vækst i både januar og februar, udviklede sig til den største krise for branchen nogensinde, som mistede tæt på halvdelen af deres gæster som følge af corona.
I en pressemeddelelse om overnatningstallene siger HORESTAs formand, Jens Zimmer Christensen, blandt andet: ”Faldet i hotelovernatninger påvirker hele turismeværdikæden. Hotelgæster har et højt døgnforbrug, der også gavner restauranter, forlystelser, detailhandelsbutikker og så videre. Det samlede tab af turismeindtægter, som følge af de færre hotelgæster i 2020, kan opgøres til cirka 22 milliarder kroner.”
”Grænserne var lukket i store dele af 2020, og der blev stort ikke holdt events og kongresser. Desværre blev sommeren for hotellerne i særligt de større byer belastet af seksdagesreglen,” siger Jens Zimmer Christensen, som glæder sig over, at mange hoteller langs kysterne oplevede øget efterspørgsel fra danske turister sidste sommer.
Juli 2020 bød som den eneste måned under coronakrisen sidste år på en lille stigning i de danske hotelovernatninger, da mange danskere holdt sommerferien hjemme.
Hovedstadens hoteller hårdest ramt
Hovedstadens hoteller har den højeste andel af udenlandske overnatninger, og er således hårdest ramt af krisen. Regionens hoteller gik fra 9,7 millioner overnatninger i 2019 til 3,8 millioner sidste år.
På tværs af de øvrige regioner ligger nedgangen i overnatningstallet for mange hoteller på cirka 30 procent, oplyser HORESTA.
”Krisen falder sammen med et hotelkapacitetsboom i København. I 2020 var belægningsprocenten i København 26 procent. I mange år har vi ligget tæt på 80 procent,” siger Jens Zimmer Christensen.
Han efterlyser en langsigtet plan, der kan være med til at understøtte branchen fremadrettet. Det gælder både en genåbningsplan, forlængelse af kompensationsordninger frem til sommer og en genstartspakke.
Relaterede artikler:
Kun ét ud af ti danske hotelværelser solgt i januar