Det endte med at splitte byrådet og flere partier i Frederikshavn Kommune, da politikerne skulle vælge om de ville stemme for fremtiden eller fortiden i en sag om en hoteludvidelse i Skagen.
Igennem længere tid har skæbnen for en bevaringsværdig bygning, der ligger på Holstvej 16 i Skagen, skabt splid blandt medlemmerne af byrådet i Frederikshavn Kommune, da de har været uenige om, hvad der skulle ske med den.
Det hele startede, da den tidligere storfisker Henning Kjeldsen, der i dag ejer fire hoteller og beskæftiger sig med en række andre aktiviteter, der har turismen i landets nordligst beliggende by som omdrejningspunkt, udtrykte et ønske om at rive en række bygninger ned.
I alt anmodede entreprenørfirmaet Trigon på vegne af Kjeldsen om at fjerne 12 forskellige bygninger, der ligger i forbindelse med Plesners Badehotel, da det ville gøre det muligt at føje 45 nye værelser til de nuværende 17 og udvide med en wellnessafdeling derudover.
Har givet dispensation én gang før
Det forslag stemte lokalpolitikerne i Frederikshavn Kommune dog nej til, hvorefter det blev justeret således, at det kun er bygningen på Holstvej 16 som skal rives ned, mens 13 parkeringspladser skal sløjfes, da det vil frigøre tilstrækkeligt plads til at udvide hotellet.
Det har været kontroversielt, da bygningen er tegnet af arkitekt Ulrik Plesner, som brugte en del af sit virke på at forestille sig det Skagen, vi kender i dag. Den er desuden vurderet som bevaringsværdig. I august gav byrådet dog dispensation til, at bygningen godt måtte nedrives.
Siden har blandt andet Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Skagen og Raabjerg Sogne samt Nordjyllands Kunstmuseum gjort indsigelser, og derfor har først Plan- og Miljøudvalget og byrådet efterfølgende atter behandlet beslutningen.
Stemmer mod partifællerne
Nu har byrødderne i Frederikshavns Kommune igen stemt om, hvorvidt den bevaringsværdige bygning må nedrives og et referat fra mødet viser, at det var en beslutning der endte med at dele vandene i byrådssalen.
16 af medlemmerne stemte for, mens 14 vendte tommelfingeren nedad. Dermed var nedrivningen vedtaget, og den Plesner-tegnede bygnings skæbne beseglet.
Jastemmerne tegnede stort set samtlige af byrådets medlemmer fra Socialdemokratiet sig for sammen med Peter Laigaard fra Det Konservative Folkeparti.
Det andet medlem af sidstnævnte parti – John Lamp Henriksen – befandt sig derimod på nejsiden sammen med de andre partier i byrådet og Susanne Venø, der nok er medlem af Socialdemokratiet, men som stemte imod partilinjen i et forsøg på at bevare bygningen.
Relaterede artikler:
Badehotels skæbnedag venter forude: Afgøres før jul