Morten Dahlin. PR-foto.

Afviser blankt: Minister vil ikke have ”jydeskat” i København

Siden sidste år har Københavns politikere arbejdet på at få indført en turistafgift. Nu har turismens minister dog givet afgiften dødsstødet.

Der bliver ikke nogen turistafgift i København, som 32 ud af 52 medlemmer i Københavns Kommunes borgerrepræsentation ellers har stemt for.

Det er nemlig regeringen, som skal tillade skatten i sidste ende, og turismens minister, Morten Dahlin (V), afviser blankt afgiften i et brev til Københavns Kommune.

“Det er dybest set en skat på jyder, som de foreslår, og jeg siger klart nej til at indføre en jydeskat,” siger ministeren til Ritzau med henvisning til, at omkring 40 procent af de overnattende gæster i København er danskere.

Afviste i foråret
Logikken blandt flertallet af Københavns politikere er, at turistskatten kunne bruges på for eksempel affaldssortering eller tiltag, som begrænser støjgener. Med andre ord ting, som vil øge københavnernes livskvalitet.

Regeringen afviste dog allerede i foråret, at en turistskat kan komme på tale. Det fik et flertal i borgerrepræsentationen til at udforske flere modeller for, hvordan en turistafgift kunne udformes for at se, om mere konkrete forslag kunne vinde regeringens gunst. Fælles for modellerne er, at de grundlæggende tager form som en ekstraskat på overnatninger.

Modellerne spændte over en skat begrænset til krydstogtgæster på én euro per overnatning til en afgift på 2,5 euro per overnatning på de 10.300 værelser i indre by og 0,75 euro på Nørrebro og Østerbro, hvor der er 1.100 hotelværelser.

Den førstnævnte model forventede kommunen ville tilføje 5,3 millioner kroner til kommunekassen årligt, mens den sidstnævnte model ville have et provenu på 91 millioner kroner årligt.

Med ministerens afvisning bliver ingen af modellerne nu til noget. Til gengæld fremhæver Morten Dahlin, at turisme tilføjer kroner, ører og arbejdspladser til hovedstaden, ligesom mange kultur- og madtilbud også er afhængige af turister.

Selv hvis skatten blev målrettet udenlandske turister, ville ministeren være imod. Han påpeger, at der allerede bliver brugt mange penge på at tiltrække dem.

Trods den blanke afvisning er der dog også forsoning at spore. Dahlin forstår således godt, at der kan være udfordringer i højsæsonen, og han tager gerne en dialog om, hvordan indsatser for at sprede turismen til lavsæsonen kan tage sig ud.

 

Relaterede artikler:

København går videre med turismeafgift

Københavnsk turismeafgift kan være dødfødt

Vil have turistafgift i Helsingør