Indgangen til Comwell Aarhus. (Foto: Comwell | PR)

Adgangen til kompensation har sikret arbejdspladser

Hotelkæden Comwell har i 2021 søgt om og indregnet 150 millioner kroner i kompensationsordninger, og det er årsagen til at, underskuddet er reduceret til 9,9 millioner kroner og det har været muligt at fastholde de ansatte.

Ikke overraskende har 2021 i lighed med det foregående år været udfordrede for hotelkæden Comwell, som det er tilfældet med langt den overvejende del af hotelbranchen i Danmark.

Comwell har netop offentliggjort resultatet for 2021, og det viser et nettounderskud på 9,9 millioner kroner mod et minus på næsten 48 millioner kroner året før.

Omsætningen landede i 2021 på 710,5 millioner kroner, og det er omkring 18 procent under de 867,5 millioner kroner, der løb gennem kassen i 2019 før coronapandemien. Dengang kunne Comwell sikre en positiv bundlinje på 8,7 millioner kroner. Året 2021 var opdelt i et første halvår med aktivitet på indeks 40 i forhold til 2019, mens anden halvdel af året hentede en del af den tabte omsætning tilbage.

”Vi var, som i 2020 påvirket af lange perioder med nedlukning af vores hoteller, men på trods af det kommer vi ud med et resultat, der er 38 millioner kroner bedre end året før. Det er jeg ganske tilfreds med. Vi har været omstillingsparate under hele perioden med COVID-19, og det, tilsammen med et stærkt brand, dygtige medarbejdere og et godt og landsdækkende produkt, har givet os en belægningsprocent på 42 procent i Danmark og hele 57 procent i Sverige, hvilket er over markedsgennemsnittet,” udtaler koncernchef, Peter Schelde.

Kompensationsordninger sikrede arbejdsstyrken
Comwell lægger dog ikke skjul på, at resultatet er påvirket af, at der er ansøgt om og indregnet kompensation i Danmark og Sverige til en samlet værdi af 150,4 millioner kroner. Det er blandt andet konsekvensen af, at man valgte at fastholde en uændret arbejdsstyrke og ansættelsesforhold gennem første halvår af 2021.

”Adgangen til kompensationsordninger har været afgørende for, at vi har kunne beholde så mange medarbejdere og kompetencer under nedlukningerne. Gennem pandemien har der været ekstremt store udsving i aktivitet og lav grad af visibilitet. Så er jeg glad for, at vi har kunne bibeholde så mange arbejdspladser set over året som helhed,” forklarer Peter Schelde.

I 2019 havde Comwell i gennemsnit 909 fuldtidsansatte, og i 2021 var der gennemsnitligt 811 medarbejdere på fuldtid.

Ukrainekrig skaber usikkerhed
Selvom gæsterne for alvor er på vej tilbage på kædens hoteller, så er der stadig usikkerhed omkring udviklingen i aktiviteter og resultat for 2022.

Det er især de geopolitiske spændinger med krigen i Ukraine, der ifølge Comwell kan risikere at påvirke oplevelses- og rejsebranchen. Men til trods herfor forventer den danske hotelkæde efter COVID-19 at kunne vinde markedsandele og dermed styrke aktivitetsniveau og indtjening via sit stærke brand og positionen i markedet.

Comwell driver 18 konference- og spahoteller i Danmark og Sverige, herunder det nyt Comwell Copenhagen Portside med 484 værelser, som åbnede i 2021 som kædens første hotel i København. Herunder drives konference-, restaurant- og banketvirksomhed i Aarhus under varemærkerne Centralværkstedet og Smedien.

Relaterede artikler:

Coronaen kostede Comwell 39 pct. af omsætningen

Comwell-hotel overtages af fagforening

Comwell fastholder tiltro til tabsgivende hoteller