Der skal sættes turbo på investeringer i forbindelse med dansk kyst- og naturturisme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har afsat næsten 100 millioner kroner til formålet. Arkivfoto: Niclas Jessen for VisitDenmark.

97 millioner kroner til investeringer i kystturisme

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsætter 97 millioner kroner til investeringer i kyst- og naturområder uden for de store byer. Men ansøgningerne behandles først til november næste år.

De næsten 100 millioner kroner skal skabe ny og forbedret turismeinfrastruktur og dermed sikre nye private investeringer i kyst- og naturturismen uden for de store byer.

Det skriver Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i en pressemeddelelse og tilføjer, at man primært forventer kommuner vil søge om penge fra de nye midler.

Blandt områderne, der inden 23. maj næste år kan søge midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er havnemiljøer, aktivitetsområder og vandreoplevelser – de står sammen med bæredygtighed højt på ønskelisten hos turisterne i Danmarks kyst- og naturområder, oplyses det.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse forventer først at behandle de kommende ansøgninger på møde den 9. november næste år.

Savner investeringer i kyst- og naturområder
Der mangler investeringer i kyst- og naturområderne, mener Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Puljen er en markant udvidelse af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses indsats på turismeområdet, siger bestyrelsesmedlem Niels Jørgen Pedersen, borgmester i Thisted Kommune, i pressemeddelelsen:

”Vi ønsker at understøtte den lokale turismeudvikling, og der ligger mange spændende projekter i kommunerne, som vi kan give et skub fremad. Derfor åbner vi nu for første gang for muligheden for at søge støtte til for eksempel havnemiljøer, sammenhængende turismeoplevelser og turismerelateret infrastruktur, der fremhæver et områdes kultur og historie samt naturens kvaliteter.”

Der mangler investeringer i overnatningskapacitet
Den nationale strategi for bæredygtig vækst i dansk turisme fremhæver, at et attraktivt turismeprodukt med kapacitet, plads og faciliteter, er en vigtig forudsætning for, at den danske turismebranche kan få del i den fremtidige vækst i global turisme.

Men strategien peger også på, at der i de senere år primært er investeret i turismefaciliteter i storbyerne. Investeringerne i kyst- og naturområder uden for storbyerne er ikke fulgt med – selvom Danmarks kyst- og naturturisme i 2019, året før coronakrisen, stod for 71 procent af samtlige turistovernatninger i Danmark og i en del år har oplevet vækst.

Derfor kan de nye midler få stor betydning, siger Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme:

”Det er en barriere for vækst i kyst- og naturturismen, at der mangler investeringer i overnatningskapacitet og stærke turismeoplevelser. Med midlerne til turismeinfrastruktur bliver det muligt at lave markante indsatser rundt i hele landet, og de kommer på det helt rigtige tidspunkt.”

Kommunerne forventes at blive primære ansøgere
Puljen på de knap 100 millioner kroner kan søges til etablering eller udvikling af havnemiljøer, der faciliteter aktiviteter, ophold og kommercielle tilbud på havnen.

Pengene kan også bruges til en sammenhængende og varieret oplevelsesrute, der formidler et steds kultur og historie, naturens kvaliteter og binder eksisterende og nye byrum, oplevelsespunkter og funktioner sammen, oplyses det.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsen forventer, at kommunerne vil være de primære ansøgere til midlerne. Der er mulighed for at indgå partnerskaber med flere kommuner, hvis investeringerne strækker sig over kommunegrænser.

Men også private virksomheder kan indgå som partnere og modtage direkte økonomisk støtte til investeringer i turisme- og oplevelsesprodukter og faciliteter, oplyses det.

 

Relaterede artikler:

Ny plan skal øge kyst- og naturturisme i Danmark

Hver tredje tysker har ikke råd til at rejse

Turismen skal prioriteres – ikke mindst i en krisetid