Tivoli og dets restauranter, for eksempel Grøften, er blandt de berørte af den nye nedlukningsaftale for at begrænse omikron-smitten. Pressefoto: Lasse Salling.

90 procent kompensation ved frivillig lukning

Folketinget udvider kompensationsordninger, så ikke tvangslukkede virksomheder kompenseres med 90 procent. Aftalen mødes med tilfredshed af Dansk Erhverv, Dansk Erhverv og HORESTA.

Forleden blev bredt flertal i Folketinget enig om at genintroducere de corona-kompensationsordninger, der kendes fra seneste nedlukning. Nu udvides ordningen, så virksomheder, for eksempel restauranter, kan få forhøjet kompensation, hvis de frivilligt lukker.

Det betyder, at for eksempel en restaurant, der ikke er tvangslukket, men underlagt restriktioner på åbningstider og arealkrav, nu frivilligt kan vælge at lukke, og blive kompenseret med 90 procent af de faste omkostninger og omsætningstab. Til sammenligning kompenseres tvangslukkede virksomheder 100 procent, skriver DR.dk

I en pressemeddelelse skriver Erhvervsministeriet, at alle virksomheder, der nu oplever at blive midlertidigt lukket, vil kunne få kompensation under de nye ordninger.

”Aftalepartierne er enige om, at virksomheder, der er ramt af restriktionerne, kan vælge at lukke frivilligt og få dækket op til 90 procent af virksomhedens faste omkostninger og omsætningstab som selvstændig (op til loftet) samt benytte lønkompensationsordningen for hjemsendte medarbejdere,” hedder det i pressemeddelelsen, hvor det tilføjes:

”Det bliver muligt at søge om kompensation fra den dag, der er trådt restriktioner i kraft, det vil sige den 10. eller 19. december.”

Derudover etableres en ”Decemberpulje,” hvor virksomheder kan søge kompensation på op til 150.000 kroner for sæsonbetonede omkostninger, for eksempel julepynt eller anden udsmykning og 250.000 kroner for sæsonbetonede letfordærvelige fødevarer.

Dansk Erhverv og HORESTA: Godt med hurtig aftale
I en pressemeddelelse skriver Dansk Erhverv, at weekendens 90 procent-aftale ”har mange af de elementer, Dansk Erhverv har efterspurgt, blandt andet muligheden for frivillig lukning af virksomheder som følge af restriktioner.”

Og fra HORESTA lyder det: ”I modsætning til de tvangslukkede virksomheder som natklubber og diskoteker, er der tale om en frivillig ordning, hvor virksomhederne er sikret kompensation for 90 procent af de faste udgifter under nedlukningen.”

HORESTA’s politiske direktør, Kristian Nørgaard, siger i pressemeddelelsen: ”Vi er glade for, at politikerne har lyttet til vores opfordring og nu træder til med denne nødløsning. Mange virksomheder vil blive ramt rigtigt hårdt af de nye restriktioner, nogle så hårdt, at det vil være økonomisk uansvarligt at holde virksomheden åben i den kommende periode.

Når man vælger at lukke helt ned for en periode, er det en desperat handling. Virksomhederne vil få kompensation men ikke fuld dækning, så de vil fortsat skulle betale nogle af deres faste udgifter uden at få en krone i kassen. Men alternativet er værre,”siger Kristian Nørgaard.

Dansk Industri: Ny politisk aftale tænder et ”helt nødvendigt julelys”
I sin kommentar til den nye 90 procent-aftale siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør Dansk Industri:

”Aftalen tænder et lille og helt nødvendigt julelys i en ellers mørk nedlukningstid for mange hårdt ramte virksomheder. Når muligheden for at drive forretning indskrænkes så voldsomt, er det på sin plads, at Folketingets partier yder kompensation.”

Emil Fannikke Kiær påpeger, at den nye aftale ikke ændrer på, at der stadig er behov for en række yderligere tiltag for at sikre de hårdest ramte virksomheder en rimelig hjælp.

”Særligt bliver partierne nødt til at se på den såkaldte trappemodels kompensationsniveauer, som skal skrues 10 procentpoint op på alle skalaer. Det vil gøre en verden til forskel for de mest udsatte brancher, at en omsætningsnedgang på 30 procent giver 50 procents kompensation i stedet for 40 som i dag. De yderligere 10 procentpoint skal gælde hele vejen op til, at en nedgang på 80 procent giver fuld kompensation,” mener Dansk Industris politiske direktør.

Hele aftaleteksten fra Erhvervsministeriet kan ses via dette link, klik her.

Relaterede artikler:

Brancheforeninger: Restriktioner vil ramme hårdt

Folketinget genåbner generelle hjælpepakker

Politisk beslutning om der lukkes for udlandsrejser