Flertal i Folketinget er frem til udgangen af september enig om sikkerhedsnet til festivaler og større arrangementer, der som følge af forsamlingsforbuddet aflyses på grund af coronaen.
Såfremt et forsamlingsforbud hen over sommeren umuliggør afvikling af festivaler og større arrangementer, har regeringen og aftaleparterne aftalt, at arrangørerne kan få kompensation. I alt er der afsat 500 millioner kroner, oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
Aftalen er en videreførelse og forenkling af den eksisterende arrangørordning, der holder hånden under alle arrangører af store events med mindst 350 deltagere, hvis det viser sig nødvendigt at aflyse, udskyde eller væsentligt ændre arrangementerne med afsæt i et gældende forsamlingsforbud, oplyser ministeriet.
Kulturminister Joy Mogensen siger i pressemeddelelsen: ”Vi håber alle på en sommer, hvor smittesituationen tillader, at vi igen kan samles til festivaler. Indtil da kan festivalarrangørerne med ro i maven fortsætte med at planlægge. Med aftalen sikrer vi, at festivaler kompenseres, hvis de må aflyse på grund af restriktioner.”
Ordningen omfatter arrangører af tilbagevendende arrangementer (for eksempel superligakampe, musikfestivaler og markeder) samt arrangementer, som var planlagt inden den 6. marts 2020 (for eksempel koncerter), hvor pandemien blev relevant i Danmark. Ordningen omfatter ikke nye arrangementer, som er skabt under pandemien.
Aftalen indeholder også et særskilt tiltag for konkurstruede store velgørende musikfestivaler, der uddeler overskud til velgørende formål. På grund af deres særlige konstruktion, er aftaleparterne enige om en ordning, der skal sikre denne type af festivalarrangør fra at gå konkurs.
Dansk Erhverv: Foreløbig afklaring løser ikke problemer
At den såkaldt arrangørordning videreføres til 30. september for arrangementer med over 350 deltagere, der bliver aflyst, udskudt eller afholdes med ingen eller væsentlig færre deltagere, giver også en reaktion fra Dansk Erhverv.
Selv om aftalen er positiv, giver det ikke den entydige sikkerhed for arrangørerne, så de kan planlægge videre vurderer brancheorganisationen, hedder det.
”Det er overordnet positivt, at der med ordningen nu kommer en vis afklaring for arrangørerne, herunder landets mange festivaler. Det er også godt med en klar model, så der er noget konkret for både arrangører og leverandører at forholde sig til,” siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, og understreger, at selv om nedlukningen måske stadig føles ens her et år efter, så er udgangspunktet for at indgå aftaler helt anderledes.
”Der skal selvfølgelig være rimelighed mellem forbud og kompensationsmulighed, men det kan blive problematisk for arrangører, hvis forsamlingsforbuddet ophæves eller ændres midt i en festivalperiode. For hvad gælder så? Det kan stille arrangører i en meget svær position, fordi store arrangementer ikke kan stables på benene fra den ene uge til den anden,” siger Lars Ramme Nielsen, og tilføjer, at ”at alle problemer desværre ikke er løst med aftalen i dag, og der vil være behov for en videre præcisering. Det bør selvfølgelig ske i størst muligt samspil med branchens aktører.”
Relaterede artikler:
Tivoli genåbner men er lukket på hverdage i april