Turismen er en vækstmotor i landets landdistrikter. Men trods regeringens seneste landdistriktsudspil og pengegaver er der stadig behov for flere offentlige investeringer, lyder det fra 10 borgmestre på Vestkysten.
I landdistriktsudspillet, som regeringen præsenterede i slutningen af august, spiller turismen en stor rolle. Blandt andet er en række tiltag møntet på at gøre det lettere for turismeprojekter ved landets kyster at få grønt lys. Det skal blandt andet bidrage til vækst på øer og kystområder, hvor strandbeskyttelseslinjen råder.
På Vestkysten mener 10 borgmestre, at prioriteringen er god. I løbet af det seneste år har regeringen investeret i udviklingen af dansk kyst- og naturturisme fordelt over hele Danmark.
Midlerne, som har fundet vej til Vestkysten, bliver brugt til at udvikle nye begivenheder og produkttilbud, der kan lokke turister til landets vestligste landdistrikter hele året.
Borgmestrene påpeger, at den prioritering fra regeringen bidrager til at skabe mere levende lokalsamfund og styrke private aktørers investeringsvillighed i landdistrikterne. Derfor ønsker borgmestrene, at regeringen fortsætter med at investere i de regionale udviklingsplaner i landområderne.
“Der er en stærk afsmitning og stigende kommerciel interesse for investeringer i turisme, når det offentlige går forrest og viser vejen. Vi opfordrer derfor regeringen til at medfinansiere udviklingsplanerne, så vi kan udnytte det vækstpotentiale, der ligger langs Vestkysten,” siger Mogens Christen Gade, som er formand for Partnerskab for Vestkystturisme og borgmester i Jammerbugt Kommune, i en pressemeddelelse.
Han tilføjer:
“Det er en direkte investering i et land i balance og den bedste vej til at realisere den nationale turismestrategi i en landdistriktssammenhæng.”
Vil opgradere overnatningskapacitet
Partnerskab for Vestkystturisme består af kommunerne i de tre destinationsselskaber på den jyske vestkyst, som i starten af 2023 officielt meldte sig ud af brancheforeningen Danske Destinationer for at gå egne veje. Blandt andet for at kunne slå på tromme for, at vestkystturismen fortjener flere offentlige midler.
Et centralt element i partnerskabet er en opgradering af overnatningskapaciteten i området. I regionen er det i dag feriehuset, som er den dominerende overnatningsform med 80 procent af alle overnatninger. Et produkt, som især appellerer til familier.
Men der er også brug for både bade- og spahoteller og andre helårs overnatningsprodukter, lyder det fra borgmestrene. Det vil nemlig kunne tiltrække nye målgrupper og højtforbrugende gæster til kortere ferieophold.
Mangel på kritisk masse og investeringssikkerhed samt stramme lovmæssige rammer gør det vanskeligt at tiltrække de nødvendige investeringer, oplyser Partnerskab for Vestkystturisme.
“Investeringen skal lægges, hvor udviklingspotentialet er eksplicit, og de lokale kræfter har ambitioner. Det var succesopskriften i København og ved de vesttyske kyster, hvor stat og kommuner sammen har styrket rammebetingelserne for private investorer og derved givet turismens vækstmuligheder en saltvandsindsprøjtning. Det skal vi lære af i Danmark, hvis vi skal være konkurrencedygtige på det internationale marked,” siger Mogens Christen Gade.
Han fortsætter:
“Ved at stå sammen om at realisere udviklingsplanerne øges chancerne markant for at realisere det fulde potentiale for dansk turisme og den fælles ambition om at levere på de økonomiske, miljømæssige og sociale bundlinjer. Det vil sikre og guide os til en helårsturisme, som vi i mange tilfælde skal leve af og med i fremtidens landdistrikter.”
På Vestkysten skaber turismen i øvrigt en stigende omsætning og er med til at sikre eksistensgrundlaget for restauranter, kulturinstitutioner, dagligvarebutikker, detailhandel og erhvervsliv. Således holdes butiksdøden nede af de godt 25 milliarder kroner, som turisterne årligt bruger i fysiske butikker, påpeger de 10 borgmestre.
Relaterede artikler:
Stor fokus på turismen i nyt landdistriktsudspil